Stichting Michiel Löwenberg Foundation

Postadres: Vijverweg 38, 3062 JP Rotterdam
Email: info AT michiellowenbergfoundation DOT nl
KvK nummer 60499605, Fiscaal nummer 853937424
ABN.AMRO Bank, rekeningnummer NL77 ABNA 0571 395 910
De Stichting is door de Nederlandse Belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Michiel Löwenberg

Michiel werd geboren in Rotterdam op 21 juni 1978: de zomer begon.

Hij was een stralende nieuwsgierige baby en kleuter, een energieke scholier die vooral buiten de school actief was in spelen en sporten, en werd als Rechtenstudent pas echt gegrepen door intellectuele weetgierigheid en expansiedrift. Hij vroeg al jong de vrijheid, en nam de volledige verantwoordelijkheid, voor zijn eigen avontuurlijke leven.

In Amsterdam studeerde hij Rechten aan de UvA en bouwde een hechte vriendengroep op.  Hij studeerde een tijd aan New York University (NYU) Law School en liep er stage op een advocatenkantoor. In 2005 en 2006 liep hij de NYC Marathon. In Amsterdam studeerde hij af en werkte vervolgens als advocaat bij Allen en Overy. Hij las veel, had veel interesses en kon anderen enthousiast maken voor de dingen die hij belangrijk vond.

Michiel onderbrak zijn carriere voor een opleiding Masters in Business Administration aan INSEAD in Parijs. De zomerstage deed hij bij J.P.Morgan in London, en de tweede helft van de MBA-studie deed hij in Singapore. Hij reisde in Azie en Australie. Na terugkomst in Amsterdam vond hij zijn “droombaan”. Hij bewoonde een etage in een mooi grachtenpand en vond zijn grote liefde.

Zijn hele leven was Michiel een zondagskind, hij straalde warmte uit, aandacht, hartelijkheid, levensdrift en energie, onafhankelijkheid en moed. Degenen die met hem optrokken in het leven voelden zich -samen met en naast hem- beter, creatiever, vrolijker en sterker. 

Begin 2009 kreeg Michiel te maken met een geduchte tegenstander. Het melanoom (moedervlekkanker, uitgaande van een moedervlek in zijn hals, verwijderd in januari 2008) bleek  teruggekomen in een klier in de hals. Na de operatie en de aanvankelijke ontzettende schrik daagde Michiel het melanoom uit tot een duel (in de Russische literatuur lees je hoe je, wanneer je diep gekwetst of beledigd was en over de nodige moed beschikte, je tegenstander uitdaagde tot een duel, dat plaatsvond volgens strikte regels; Poesjkin stierf aan de gevolgen ..).

Michiel was toen 30 jaar, volwassen, fysiek en mentaal heel sterk, en maximaal gemotiveerd. Hij beschikte over de wapens die hij nodig had: discipline, intelligentie, kracht, uithoudings- en doorzettingsvermogen en vooral dapperheid. En ook sociaal stond hij heel sterk: zoveel extra kracht kon hij halen uit zijn diepe vriendschappen. Hij daagde de tegenstander uit. Hij las alles over melanoom en kwam nieuwe behandelingen op het spoor die veelbelovend waren en die hij vol motivatie onderging. Michiel streed met open vizier en was vastbesloten om te winnen. Gaandeweg bleek de tegenstander steeds meer vals te spelen en hem, juist op momenten dat even ontspanning en rust intraden, onverhoeds aan te vallen. Steeds herstelde Michiel zich, mentaal en ook fysiek, met inzet van al zijn kracht, en met enorme steun van zijn vrienden en zijn vriendin.

In september 2012 viel de tegenstander ineens op alle fronten tegelijk aan, en met alle wapens tegelijk. Michiel had daar uiteindelijk geen antwoord meer op en verliet op 1 oktober 2012 het strijdtoneel met opgeheven hoofd. Michiel heeft in onze ogen dik gewonnen. Het leven heeft gezegevierd. Zo te leven als Michiel, niet afgeremd door de dreiging van de ziekte, zo je tot het uiterste in te spannen binnen de grenzen van de mogelijkheden die het leven je biedt en zo blij te zijn met het leven: het is een voorbeeld en inspiratie.

 

Michiel en “Join for Joy”.

Stichting Join for Joy werd in 2010 opgericht door Michiel Löwenberg en vrienden.

Op de website www.joinforjoy.net wordt hij geciteerd: “ On my extensive journeys around the globe I met people from a great variety of cultural and ethnical backgrounds. These encounters have broadened my perspective and played a vital role in becoming the person I am today.  Especially children –with their youthful enthusiasm, open mind and eagerness to find out what else is out there in the world-  have been a great source of inspiration to me. I want to help children to develop their capacities with the objective to let them participate actively in shaping their own future”.

In augustus 2011 vond het allereerste Summer Camp plaats in Kenia.

Michiel bezocht het tweede kamp, in december 2011.  Hij vond het fantastisch. Zie het filmpje en hoor hem zelf aan het eind zeggen:  “Ik wist dat het goed was maar ik zie nu dat het zelfs nog beter is dan ik dacht”.

Klik hier voor het filmpje.

 

Op de website van Join for Joy wordt Michiel herdacht:

“October 1st 2012 Michiel passed away after a two and a half year battle against cancer. His dedicated energy, razor-sharp wit and happy-go-lucky nature made him a true inspiration to work with. We feel privileged to continue Michiel’s work for Join for Joy”.

Join for Joy groeit ieder jaar, onder de bezielende leiding van de drie vrienden met wie Michiel samen de stichting oprichtte, en met hem zelf als inspirator-voor-altijd.   

Het mission statement van Join for Joy luidt:

“Join for Joy strongly believes that every child should experience the joyful energy of childhood. We manifest this believe by organizing Summer Camps and Sports and Play activities at schools for children living in developing countries”.

 

De Michiel Lowenberg Foundation

Na 1 oktober 2012 voelen we, naast het immense verdriet over het lot dat Michiel getroffen heeft en het dagelijkse pijnlijke gemis van zijn fysieke aanwezigheid, dat Michiel wezenlijk doorleeft. Anders dan een voltooid leven van een oudere, is een jong leven dat afgebroken wordt, zeker als het bezield was en een inspiratie voor anderen, niet voorbij, integendeel. Michiels leven heeft degenen die met hem optrokken blijvend beinvloed. In onze levens neemt hij een nog grotere plaats in dan vroeger. 

Zijn ontvankelijke ziel, zijn rechtvaardigheidsgevoel en dapperheid, de vrijheid en verantwoordelijkheid en de bezieling waarmee hij zijn leven leefde, zijn sterke lichaam en het licht in zijn ogen, die ogen waarmee hij zo intens aankeek en waarmee hij ook zo kon wegdromen naar alleen door hem geziene verten, zijn wijsheid en zijn humor, het geluk dat hij uitstraalde en op anderen overdroeg: daarmee heeft hij ons leven doordrongen en hij doet dat elke dag weer.

Het kind in hem, zijn blijvende passie voor spelen en sport, zijn diepe genegenheid voor kinderen in het algemeen en in het bijzonder voor kinderen die minder ontplooiingsmogelijkheden krijgen dan hijzelf gekregen heeft, inspireert ook ons.

De Michiel Lowenberg Foundation zal, trouw aan Michiels oorspronkelijke gedachtengoed, projecten voor kinderen steunen, in Nederland en in de wereld, met als doel om kinderen te helpen hun mogelijkheden te vergroten om hun eigen leven vorm te geven.